FRI FRAKT I NORGE

Havregrøt

Lær barna å lage havregrøten selv og finn ut hvordan dere liker grøten best. Variasjonsmulighetene er nemlig så mange, at de som sier de ikke liker grøt, kanskje gjør det likevel i en eller annen form?  

Oppskriften illustrert på Iver & Evnes oppskriftskort består av disse ingrediensene og er nok til 3-5 personer.

  • 4 dl havregryn (gjerne lettkokte)
  • 1/2 ts salt
  • 1 ts kanel
  • 1/2 dl rosiner
  • 6 dl melk

Havregrøt i sin aller enkleste form kokes på vann med en klype salt. Noen foretrekker faktisk denne asketiske varianten av havregrøt. 

Som en huskeregel er mengdeforholdet mellom havregryn og væske omtrent 1 til 1,5 (2) per porsjon. Smak og behag i forhold til konsistens avgjør hvor mye væske man har i. Mindre væske gir naturlig nok en fastere grøt. Grøten blir tykkere når den koker lenge og når den blir stående.

Litt mer fylde får grøten om det tilsettes melk i en eller annen form. Både vanlig melk og plantemelk fungerer fint, men gir litt ulik smak på grøten. En kombinasjon av vann og melk fungerer også fint.

Det går også an å røre inn 1-2 ss yoghurt naturell etter at grøten er kokt, da blir smaken litt mer syrlig.  

For å gi grøten mer smak kan en koke rosinene sammen med grøten slik at de avgir sødme. Kanel vil også gi en form for søtsmak på grøten uten bruk av sukker. Havregrøt lagd på denne måten trenger kanskje ikke topping i tillegg?

Iver & Evnes oppskriftskort på havregrøt viser denne fremgangsmåten, men kanel og rosiner kan selvsagt sløyfes om det ikke faller i smak. 

Små lettkokte havregryn er det kjappeste og det billigeste å kjøpe, så kanskje er det lurt å begynne med det når barn skal øve seg? 

 

Variasjonsmulighetene for grøt-topping er også uendelig.

Kanel, sukker og smør er kjent for de fleste og likt av mange. Men hvordan blir smaksopplevelsen med:

  • rosiner eller annen tørket/frysetørret frukt
  • ulike typer frisk frukt som banan, eplebiter/raspet eple og pære
  • yoghurt
  • eplemos eller annen type syltetøy
  • granola eller sprø frø/nøttetopping

Å tilsette litt sprø krønsj i en eller annen form er forøvrig et bra tips for å skape en interessant smaksopplevelse.

 

Oppskriftskortet med hele prosessen illustrert kan kjøpes her

 

Lykke til!