NÅ — 40% på boksen med 30 oppskriftskort.

La kreativiteten boble

Kreativ utfoldelse - også på kjøkkenet?

Jeg er opptatt av at barn skal bli kjent med og stole på sin egen kapasitet og sine evner. At de tidlig får vite at de har det i seg, evnen til å bli engasjert, leve, leke og lære. Leke og lære kan vi gjøre hele livet og det handler ikke om å bli best eller bedre enn andre. For meg handler det om å finne gleden.

På et tidspunkt etter at jeg ble mamma gikk det for alvor opp for meg hvor utrolig viktig det er at barn blir sett av voksne. At de har voksne som har troa på de og gir de muligheten til å prøve og feile med støttende veiledning underveis. Vi voksne må være der og kalibrere barns opplevelser og de erfaringene barna gjør seg.

Vi trenger det nok hele livet, men for å ha tryggheten med oss inn i voksenlivet trenger vi at noen gjentar det hundrevis av ganger barndommen igjennom. 

Dette greier du, jeg tror på deg! Ja, det er vanskelig, ja, dette er tøft, men du greier det.

 

Jeg var et sånt barn som syntes verden der ute kunne være overveldende.. Mange mennesker, mange inntrykk. Jeg fikk lov å bake hjemme. Og på kjøkkenet kunne jeg fordype meg i en oppgave, bruke hendene og hodet og attpåtil få et resultat av innsatsen som jeg kunne spise og dele med de rundt meg. 

Jeg er glad jeg ikke sluttet med det. Jeg sluttet og tegne på et tidspunkt, selv om det gav meg stor glede, men jeg konkluderte med at jeg ikke var god nok. Mange var så uendelig mye bedre enn meg. Men jeg holdt stand på kjøkkenet. Selv om jeg var veldig imponert over venninnen min som i slutten av tenårene kunne trylle en rå kyllingfilet til noe smaktfullt og godt. Jeg var ikke helt der, egentlig likte jeg ikke tanken på å skulle håndtere en rå kyllingfilet, men jeg likte å bake. Boller f.eks.  

 

Det å lage mat er noe mange finner glede i. Det er mye fokus på mat og mye informasjon, mange oppskrifter der ute. Det er spennende, stadig noe nytt å lære og prøve ut for de som er interessert.

Men for en nybegynner kan det være overveldende med mye informasjon. Hvor i alle verden skal man begynne? Og hvordan takler man det når man som foreldre står der og kjenner et ansvar for at barnas kosthold og forhold til mat, men er usikker på egne ferdigheter, i tillegg til et travelt hverdagsliv og med ipadens tiltrekningskraft som etterhvert overgår din. 

En av disse ekspertene på barn, jeg husker ikke helt hvem dessverre, sa noe som har festet seg i meg, fritt etter hukommelsen: Foreldre-oppgaven handler ikke om at vi skal eller kan forme barna våre akkurat slik vi ønsker, vår viktigste oppgave er å vekke barnas appetitt, det vil si legge til rette for at de skal finne ut av seg selv, hvem de er, hva de liker og støtte når de ikke lykkes og heie de videre. 

Jeg likte setningen "vekke barnas apetitt" særlig fordi jeg nå har jobbet med temaet barn og matlaging, motivasjon og mestring, familieliv, tidsklemme og matglede. Apetitt altså. 

Apetitt for mat og apetitt for å ta initiativ, lage noe, lykkes, mislykkes, prøve igjen. 

Vi i Iver & Evne vil gjerne at barn skal bli engasjert i mat og matlaging. Nettopp fordi mat er så viktig for mange deler av livet. Mat handler ikke bare om kos, det handler om næring. Det kroppen trenger. Det er mye omsorg i mat, både for oss selv og for de vi er glad i. 

Men kos trenger ikke bare være godteri og is, vi kan kose oss sammen når vi lager mat. Vanlig mat. I en travel hverdag. Jeg vet det kan være en terskel å komme over, en vane som må endres. Går det faktisk an å involvere barn i matlaging med mer kos enn kaos? Går det an å tenke at det er verdt det? Litt kaos og rot for verdien det gir familien når barna blir større og kan lage middag på egen hånd og senere i livet. 

 

Iver & Evne vil være her og gi materiell som gjør det enklere å engasjere barn i mat og matlaging. 

Vi vil derfor introdusere Tegn-selv-maler av Iver & Evne metoden. Sammen med et arkiv med enkle oppskrifter som er testet og kvalitetssikret av brukergruppen. 

Malen bestiller du i nettbutikken og får den tilsendt som pdf på mail. Det er gratis. 

Malen inneholder også mal på forside til de som vil lage sin egen perm
"Min Iver & Evne"

Vi vil gjerne se oppskriftene som lages. Ta bilde og tag oss #miniverogevne

Vi trekker en vinner hver måned.