KJØP KOMPLETT PAKKE ELLER VELG FAVORITTENE

Mat som en lærerik aktivitet i barnehagen — helt enkelt

Hvordan sikrer du at mat og måltidsaktivitetene i barnehagen gjennomføres på en måte som fremmer holdninger, læring, nysgjerrighet og trivsel hos barna og dine ansatte? Og at kvaliteten på disse aktivitetene ikke er avhengig av hvem som jobber i barnehagen til enhver tid?

Hverdagen i barnehagen er innholdsrik og krever rutiner, fleksibilitet og samarbeid. I tillegg til omsorg, lek og pedagogiske aktiviteter skal praktiske driftsoppgaver ivaretas. 

Samtidig krever rammeplanen at barnehagene skal involvere barn i mat og måltidsaktiviteter. 

Metodikk og praktisk tilrettelegging en del av dette bildet. Men mat i seg selv er et omfattende tema som dekker både teoretisk kunnskap om råvarer, smak og ernæring, samt praktisk erfaring og kunnskap om teknikk/metode, utstyr og bruk av sansene (konsistens, smaksbalanse, lukt). 

Ikke alle har denne kompetansen innarbeidet. 

Videre kan forholdet den enkelte ansatte har til mat være påvirket av følelser og personlig overbevisning.   

Matgleden oppdages når maten lages og kunnskap, verdier og holdninger som innarbeides i tidlig alder blir ofte med gjennom livet.  

Barnehagen, sammen med foreldre, har altså en viktig oppgave. 

I rammeplanens fagområde for "Kropp, bevegelse, mat og helse" står det konkretisert at personalet skal
-  bidra til at barna kan tilegne seg gode vaner, holdninger og kunnskap om kost, hygiene, aktivitet og hvile.
- legge til rette for at måltider og matlaging bidrar til måltidsglede, deltakelse, samtaler og fellesskapsfølelse hos barna."

 

Hvordan bruker barnehagen mat i pedagogiske aktiviteter, knyttet det opp mot alle rammeplanens fagområder og får ansatte til å stå sammen i dette arbeidet?

 

 

 

Iver & Evne vil gjerne ut på oppdrag i din barnehage - er de velkommen?

I barnehageprogrammet vil Iver & Evne bistå dere og gjøre det så enkelt som overhode mulig å gjøre mat til en engasjerende og lærerik aktivitet i barnehagen så ofte som mulig.

Barnehager som bruker mat og matlaging i pedagogisk aktivitet kan effektivt dekke opp flere av rammeplanens fagområder - f.eks. språk, sosialt samspill, mat, helse, kultur, natur og matematikk. 

 

Som medlem i Iver & Evnes barnehageprogram får dere:

1. Oppskriftsverktøy for enklere matlaging

Iver & Evnes oppskriftskort for barn som skal lære 
- og for voksne som skal støtte og veilede 

Iver & Evnes oppskriftsmetode ligner et brettspill og er utviklet for å engasjere barn som ikke kan lese. Løypa gir barna en mulighet til å lære begreper, forstå prosessen, holde konsentrasjonen og delta aktivt i det som skjer. Motivasjon og mestring underveis — klart vi kan!

De visuelle illustrasjonene av råvarer, utstyr og prosesser er også til hjelp for den voksne som skal lede aktiviteten og forsterke den sosiale situasjonen rundt mat-aktiviteten.

Ord og begreper læres mens barn og voksne samarbeider. Råvarer telles, måles og veies, og barna øver på praktiske ferdigheter, metoder og teknikker som brukes på kjøkkenet.

Metoden bidrar til å styrke samspillet og resultatet av aktiviteten blir en smakfull matrett som man kan kose seg med sammen etterpå på et pent dekket bord. 

 

3. Innholdet for økt engasjement og kompetanse

Iver & Evne vil følge barnehagen gjennomåret og bidra til at det blir enkelt å engasjere barna i mat og alt det spennende som foregår i Matens Univers. 

Abonnementspakken inkluderer:

    • En grunnpakke med Iver & Evnes fysiske oppskriftsmateriell.
    • Fargerike månedsbrev fra de to Gastronautene Iver & Evne - hvor de undersøker sesongaktuelle tema til glede og inspirasjon for barn og voksne i barnehagen.
    • Månedlige tema og tilhørende praktiske tips og råd som inspirerer til variasjon og bidrar til at personalet forsterker sin matfaglige kompetanse.
    • Aktivitetsmateriell som er enkelt å tas i bruk i samlingsstunden, ute på tur, ved hobbybordet eller på lekerommet - uten at det krever mye forberedelse. 

Iver & Evnes barnehageprogram er planlagt lansert ved oppstart av nytt barnehageår, høsten xxxx. 

Vi vil gjerne at Iver & Evne skal være akkurat det barnehagene trenger og ønsker å ferdigstille utviklingen tett på barnehagene i et pilotprosjekt.

    • Innledende pilotprosjekt - uten kostnad. Begrenset antall plasser. Kontakt oss for en uforpliktende prat om hva det innebærer å delta.
    • Pilotpris f.o.m august 2020 kr. x - Inkludert grunnpakken med 30 oppskrifter i en bordflipover. Ordinær pris f.o.m xx.xx.xxx vil ligger på ca. kr. x /mnd

 

Demo:

Iver & Evnes fargerike månedbrev med engasjerende og inspirerende innhold for både små og store i barnehagen.

Demo av Iver & Evnes oppskriftsverktøy for undervisning

Hvem står bak Iver & Evne?

Iver & Evne er et gründerprosjekt skapt av trebarnsmoren Torill Steinback Hoel og broren Øyvind Steinback Hoel som er grafisk designer.

Ernæringsmessig er Iver & Evne forankret i myndighetenes kostholdsråd. 

Bidragsytere på matfaglig og pedagogisk kompetanse er Anne Dorthe Magnus Ask (kokk, pedagog, mamma og bestemor), Anja Moen Hareim (Leder for Samfunnssentralen - et arbeidsfellesskap for sosialt entreprenørskap, kokk og mamma) og Therese DEste Thomassen (Daglig leder i Matkompetansesenteret Fra Hage til Mage, barnehagelærer, ufaglært kokk og mamma). 

Merete Helland, Førsteamanuensis i mat og helse, Universitetet i Stavanger har vurdert oppskriftene og skriver: 

"Oppskriftskortene fra Iver og Evne gir inspirasjon i hverdagen og en pause fra Ipad og mobil. Barna kan sitte og bla i oppskirftsarkene og bli inspirert av bilder. Slik kan vi sammen velge middagsmat eller kveldkos som faller i smak for liten og stor. I starten kan barna følge bildene, etter hvert kan de selv lese teksten og min datter på 11 år synes nå det er stor stas å følge oppskriftene alene. Første gang hun lagde boller helt alene var etter Iver og Evnes oppskriftsark og bollene ble kjempeflotte! Gjett om vi møtte ei stolt jente i døra da vi kom hjem fra tur! Oppskriftene inneholder heller ikke mer sukker enn nødvendig. Venninner av min datter har også blitt inspirert til aktivitet på kjøkkenet og har lånt med seg oppskriftskort hjem. Oppskriftene har pedagogisk grafikk, alle følger samme mønster og lite tekst gjør det mulig for de med lesevansker å likevel få med seg fremgangsmåten. Kraftig design gjør at kortene tåler litt søl. Kan absolutt anbefales for alle småbarnsforeldre som ønsker å gi positiv kjøkken-inspirasjon videre til egne eller andres barn! Forskning viser også at barn som er med på å lage mat spiser mer variert og er mindre kresne i forhold til nye matvarer enn andre barn. 

 

 

 

Ennå litt mer om Iver & Evne:

  • Iver & Evnes oppskriftskort er grunnoppskrifter som viser den aktuelle prosessen. Den viser dere et bra sted å starte, men inviterer også til videre kreativ utprøving.
  • Ingrediensene i oppskriftene er generisk slik at de i stor grad skal kunne tilpasses allergener og gi valgfrihet. Dette er noe av det vi vil fokusere på i månedsbrevene — tilpasninger, variasjoner, kombinasjoner og ernæring.
  • Porsjonene i oppskriftene er ikke av de største for at barna skal greie å håndtere mengden og om noe går galt er det ikke store mengder råvarer som går til spille.
  • Om en skal doble/triple kan f.eks. to og to samarbeide om å lage en grunnporsjon hver.
  • Oppskriftene holder seg til rene smaker og råvarer, som passer ganer i utvikling.
  • Kortene er folierte for å tåle søl.
  • Passer fra ca. 4 år og oppover (altså ingen øvre aldersgrense).
  • Brettspill-metoden gjør oppskriften morsom å følge. Bruk gjerne en spillbrikke for å markere hvor i løypa dere er.
  • Barna får erfare at de kan bidra som en ressurs i fellesskapet.
  • Iver & Evnes søte saker er ikke de verste sukkerbombene.
  • De fleste oppskriftene kan lages med grovt mel for mer fiber.
  • Gi barna styrt valgfrihet når det passer. 
  • Bruk et personalmøte for å gjøre teambuilding rundt Iver & Evne. 
  • Iver & Evne skal være til hjelp for å tenke enkelt, gjennomføre det enkelt og med minst mulig planlegging.
  • Matfaglig, pedagogisk og ernæringsmessig kompetanse.