FRI FRAKT I NORGE

Om oss

Bak Iver & Evne-konseptet står trebarnsmoren Torill S. Hoel og hennes storebror Øyvind S. Hoel som er grafisk animasjonsdesigner bosatt i London. Iver & Evne er lokalisert i Stavanger. Bidragsytere på matfaglig og pedagogisk kompetanse er Anne Dorthe Magnus Ask (kokk, pedagog, mamma og bestemor), Anja Moen Hareim (Leder for Samfunnssentralen, kokk og mamma) og Therese DEste Thomassen (Daglig leder i Matkompetansesenteret Fra Hage til Mage, barnehagelærer, ufaglært kokk og mamma). 

Kjøkkenet — det skulle være et sted der vi hadde det kjekt sammen, ungene og jeg.

For mat er jo gøy, spennende og viktig. 

Det var tanker jeg hadde den gangen jeg ble mor for første gang. Jeg er ingen matekspert eller pedagog for den saks skyld. For meg er mat og matlaging en viktig del av det å leve bra. Og matlaging fra bunnen representerer verdier jeg ønsket å videreføre til barna mine.

Matvaner og og respekt for maten

Vi lever i en del av verden med overflod, både av mat og informasjon. Vi spiser mat hver dag, flere ganger om dagen og vi gjør valg i forhold til mat like mange ganger. Så her var det bare å skape matglede hos de små, fra første teskje med mos og så videre derfra.

Det viste seg imidlertid at det ikke skulle bli så lett som jeg trodde. Det viste seg at barna har egen vilje og trang til selvstendighet. Det viste seg at jeg ikke følte meg trygg i rollen som veileder på kjøkkenet og at tålmodigheten min ikke var grenseløs.  

Det var lettere å lage maten alene, i fred og ro. 
Så kunne vi sette oss ned sammen og kose oss etterpå, ikke sant? 

Men maten jeg lagde med glede og omsorg, ble ikke nødvendigvis takknemlig mottatt hos de små.

«Barn må få lage mat, for å bli glad i mat!»  – sier forskningen.

Det høres jo lett ut, men jeg fikk det altså ikke til slik jeg hadde sett for meg. Hvorfor?

Jeg savnet "noe" som kunne gjøre det enklere å involvere barna i hverdagslig matlaging. Noe som kunne avlaste min litt for "allmektige" rolle når vi skulle lage mat. Noe som gjorde meg trygg på at de fikk oppleve motivasjon og mestring, mens de fikk innarbeidet grunnleggende kunnskap og øve på viktige praktiske ferdigheter. 

Jeg savnet noe som gjorde det lettere for meg å skape gode stunder på kjøkkenet med barna.

Matens Univers - et spennende og lærerikt sted

I krysningen mellom grubleriene om min utilstrekkelighet, den travle hverdagen vår og observasjoner av min sønn som «leste» tegneserier lenge før han kunne lese, oppstod idèen om et matunivers for barn, skapt med et formspråk som barn liker og engasjeres av. Med praktiske verktøy som er lagd spesielt for unge som skal finne veien til matgleden.

Oppskriftskort for barn som skal lære
–  og for voksne som skal støtte og veilede

Jeg så for meg et litt retro oppskriftsverktøy som var lett å ty til og som gjorde den praktiske tilretteleggingen enklere og som hadde fokus på motivasjon, grunnleggende læring og mestring for de som stod i startgropa med mer iver, enn evne.

Utvikling, testing og veien vi måtte gå

Jeg koblet på min storebror Øyvind, som (flaks for meg) er utdannet grafisk animasjonsdesigner og vi begynte å leke oss frem til karakterer, et univers, en metode, ett system. De aller første til å teste dette var mine barn, nabobarna og andre som var så heldig å komme på besøk. 
Over de neste årene ble det mer testing både i familier, barnehage og skole. Vi diskuterte med mange, både foreldre, besteforeldre, matfaglige og pedagogisk kompetente folk. Vi ville at Matens Univers og metoden skulle vokse frem fra og sammen med de som skulle bruke det.

Vi ville at Iver & Evne skulle være et verktøy for å skape flere slike stunder der kunnskap og verdier overføres mellom voksne og barn.

Det har tatt tid å finne veien her, men nå er Iver & Evne ute på oppdrag med sine brettspill-lignende oppskriftskort for å spre matglede, mestring og kunnskap sammen med deg som har voksenrollen i dette.

Får Iver & Evne flytte inn?

To små assistenter er klar til å støtte opp om barn som skal innarbeide grunnleggende kunnskap, ferdigheter og forståelse som trengs for å rocke på kjøkkenet.

Oppskriftssystemet deres er bygd opp av 7 farge-serier. Kombinèr oppskriftskortene for å lage/samarbeide/planlegge ulike menyer og måltider. 

  Brød/Korn
  Grønnsaker/Urter
  Frukt/Bær
  Småretter/Egg
  Kake/Dessert
  Fisk/Sjømat
  Kjøtt 

Du kan kjøpe pakken med 30 oppskriftskort eller du kan velge dine favoritter.

Familier er ulike, barn er ulike, men Iver & Evne tenker at alle har glede og nytte av å lære om mat ved å lage mat. Ikke alle skal bli mesterkokker, så av og til er bedre enn aldri. 

 • Iver & Evnes oppskriftskort er grunnoppskrifter som er et bra sted å starte, men som også inviterer til kreativitet.
 • Ingrediensene i oppskriftene er generisk slik at de i stor grad skal kunne tilpasses allergener og gi valgfrihet.
 • Porsjonene er ikke av de største for at barna skal kunne håndtere mengden og om noe går galt er det ikke store mengder som går til spille.
 • Om en skal doble/triple kan f.eks. mamma lage en porsjon og barnet en porsjon.
 • Oppskriftene holder seg til rene smaker, som passer små ganer i utvikling.
 • Kortene er folierte for å tåle søl og ivrige barnehender.
 • Passer fra ca. 4 år og oppover (altså ingen øvre aldersgrense).
 • Passer også andre grupper med behov for litt tilrettelegging.
 • Illustrasjonene gjør at det er mindre krav til leseferdigheter.
 • Brettspill-metoden gjør oppskriften morsom å følge og bruk gjerne en spillbrikke for å illustrere hvor i løypa dere er.
 • Barnas indre motivasjon trigges av at de har sine helt egne oppskriftskort.
 • Barna får erfare at de kan bidra som en ressurs i fellesskapet.
 • Iver & Evnes søte saker skal ikke være de verste sukkerbombene.
 • Gi barna styrt valgfrihet når det passer. Ønsker dere f.eks. ikke lage søtsaker kan de lilla kortene gjemmes vekk til en passende anledning.
 • Positivt samspill og lavere terskel for å involvere barna.
 • Når barna greier mer selv, kan de voksne ta rollen på sida som støttespiller og veileder. 
 • NB: Ikke begynn med Iver & Evne på dager dere har det travelt for i starten må både store og små ha litt tid og overskudd. 
 • NB: Litt søl og rot må tåles, men barn lærer fort, så ikke glem at innsatsen din belønnes den dagen dine barn er blitt så store at de kan stå for middagen på egen hånd.

 

TIL NETTBUTIKK