Om oss

Det å ha barn med på kjøkkenet kan være mer enn mange av oss orker i hverdagen. Men vi vet jo at barn må lage mat for å bli glad i mat, vi vet at øvelse gjør mester og at det som fester seg tidlig, ofte blir med gjennom livet!

 

 

Kjøkkenet — det skulle være et sted der vi hadde det kjekt sammen, ungene og jeg! For mat er jo gøy, spennende og viktig!

Det var forestillingen jeg hadde den gangen jeg ble mor for første gang! Jeg er ingen matperson eller pedagog for den saks skyld! For meg er mat og matlaging en viktig del av det å leve bra. 

Vi spiser mat hver dag, flere ganger om dagen og vi gjør valg i forhold til mat like mange ganger! Så her var det bare å gå i gang å skape matglede hos de små, fra første teskje med mos og så videre...

Det viste seg imidlertid at det ikke skulle bli så lett som jeg trodde! Det viste seg nemlig at barn har egen vilje og trang til selvstendighet. Det viste seg at jeg ikke følte meg trygg i rollen som veileder på kjøkkenet og at tålmodigheten min ikke var grenseløs.

Det var lettere å lage maten alene, i fred og ro! Så kunne vi jo sette oss ned sammen og kose oss etterpå, ikke sant? 

Men maten jeg lagde med glede og omsorg, ble ikke nødvendigvis takknemlig mottatt hos de små.

«Barn må få lage mat, for å bli glad i mat!» – sier forskningen. Det høres jo lett ut, men jeg fikk jeg det ikke til å bli en god greie! Hvorfor?

Jeg savnet noe som kunne gjøre det enklere å involvere barna i forberedelser av måltider. Noe som gjorde meg trygg på at de fikk innarbeidet grunnleggende kunnskap, ferdigheter og forståelse for mat tidlig i livet! Noe som gjorde situasjonen på kjøkkenet god for både barna og meg som voksen!

I krysningen mellom disse grubleriene og observasjoner av min sønn som «leste» tegneserier lenge før han kunne lese, oppstod ideen om et matunivers for barn, basert på et formspråk som barn liker! Med verktøy som var lett å ty til, som gjorde den praktiske tilretteleggingen enklere og som hadde fokus på motivasjon, grunnleggende læring og mestring!

Mat som noe gøy fikk plutselig en helt annen dimensjon! Jeg koblet på min min storebror Øyvind, som er grafisk animasjonsdesigner og vi begynte å leke oss frem til karakterer, et univers, en metode, ett system — og nå er Iver & Evne ute i verden og skal jobbe for å spre matglede og kunnskap til barna.

Iver & Evne er her for dere som mener mat er viktig for å leve bra og som ønsker at barn skal få oppdage matgleden tidlig i livet.

Hilsen fra Torill S. Hoel
Gründer/Daglig leder i Iver & Evne AS

 

Om oppskriftskortene: 

Iver & Evne vil få alle barn til å oppdage matgleden ved å lage mat sammen med foreldre, besteforeldre, søsken og venner. Det er her, i samspillet med andre at veien mot mestring og glede på kjøkkenet begynner! 

Iver & Evnes oppskriftskort er utviklet for at barn skal evne å bidra som en ressurs fra de er små. Kortene legger til rette for et positivt samspill mellom barn og voksen, samtidig som en viktig hverdagsoppgave utføres!   

Barn ned i 4-5 års alder kan ta de i bruk, men metoden er testet med god respons helt opp til til 11-12 års alder og andre grupper med behov for tilrettelegging. Illustrasjonene gjør at det er mindre krav til leseferdigheter og brett-spill-metoden gjør oppskriften morsom å følge. 

Gode stunder på kjøkkenet med barna 

Iver & Evne vil senke terskelen for å involvere barna i matlagingen, selv om hverdagen er travel.

Det lekne formspråket og brettspill-metoden engasjerer barna, de får eierskap til oppskriftskortene og opplever at de gjør det helt selv! De voksne kan dermed ta en rolle på siden som veileder og kunnskapsformidler.

Iver & Evnes oppskriftskort dreier seg om å innarbeide den grunnleggende kunnskapen, ferdighetene og forståelsen som trengs på et kjøkken. 

Kortene er laget for å være et praktisk og fleksibelt verktøy som kan tas i bruk på ulike måter, f.eks:

  • Samarbeid og oppgavefordeling (bror lager pizzadeig, søster tomatsaus...)
  • Involvere barn i planlegging av ukemeny. 
    Hva har vi i kjøleskapet, hva kan vi lage av det?
  • Lage handleliste.
  • Lære å sette sammen ulike måltider ved å kombinere kortene!
  • Lære om råvarer, metode og teknikk for behandling av råvarer

Kortene er folierte for å tåle søl og ivrige barnehender!
Passer fra ca. 4 år.